Vruchtbaarheid en voortplanting

Gynaecologie

Voor veel paardenliefhebbers, is het voortplantingsseizoen een spannende tijd: de geboorte van een gezond veulen is altijd iets prachtigs! De dierenartsen van Dierenkliniek de Schelde delen deze passie met jou!

  • Hart voor ons vak en de dieren

  • Beste diergeneeskundige

  • Welzijn van de dieren centraal

Iedere 21 dagen

Henstig worden

Het voortplantingsseizoen van een paard begint zo’n beetje in maart en loopt door tot half augustus. In deze maanden worden merries om de 21 dagen hengstig. Door het opvoelen en scannen van de baarmoeder en eierstokken tijdens deze hengstigheid bepalen we wat het juiste moment van insemineren is. 16 tot 18 dagen na insemineren controleren we of de merrie drachtig is. Dit herhalen we na 3 weken: op dat moment zou een vruchtje zichtbaar moeten zijn, met een kloppend hartje. Tenslotte is een drachtcontrole aan het einde van het seizoen vaak wenselijk i.v.m. de inleverdatum van een gustverklaring.

15 maart - 15 augustus

Het merrieseizoen

In het merrieseizoen (15 maart - 15 augustus) biedt dierenkliniek De Schelde de fokkers de gelegenheid om naar het merriespreekuur te komen voor het bepalen van het juiste K.I.-moment, drachtigheidsecho's en overige behandeling zoals spoelen en dichtzetten. Elke dag kun je hiervoor tussen 08.30 en 9.30 uur terecht in Heerle; doordeweeks is er ook 's avonds om 18.30 uur mogelijkheid. Wel vriendelijk verzoek om altijd even te bellen voor een afspraak!