• Dierenartsen met passie voor dieren!

    Zoomvlietweg 8 Heerle - Wouwsestraatweg 1 Bergen op Zoom.

Röntgenologie

DIGITALE RÖNTGENOLOGIE

 

RX blaassteen

Dierenkliniek de Schelde werkt met een digitaal röntgen apparaat. Deze moderne techniek heeft een aantal voordelen t.o.v. het oudere analoge röntgensysteem. Zo is de kwaliteit beter en kun je de foto's gemakkelijker lichter of donkerder maken waardoor afwijkingen eerder zichtbaar worden. Ook kunnen de foto's gemakkelijk digitaal worden opgeslagen en op een cd worden gebrand.

WANNEER RÖNTGENOLOGISCH ONDERZOEK? 

Met behulp van een röntgenfoto kan met name het skelet zichtbaar maken. Wanneer wij verwachten dat een dier een botbreuk of -scheur heeft, zullen wij overgaan tot het maken van een foto. Maar ook voor het zichtbaar maken van tumoren of arthrose (slijtage) ter hoogte van de gewrichten maken we gebruik van röntgenfoto's. Röntgenfoto’s van de borstholte geven een indruk van eventuele ontstekingen van de luchtwegen en van de afmeting van het hart.Organen kunnen vaak beter bekeken worden met een echo.

Natuurlijk wordt röntgen ook veel gebruikt voor het vaststellen van dracht en het bepalen van het aantal te verwachten pups of kittens. Echografisch onderzoek tijdens een dracht geeft meer informatie over de vitaliteit van een jong (hartactie, beweeglijkheid) en röntgenologisch onderzoek meer over de grootte van een jong.