• Dierenartsen met passie voor dieren!

    Zoomvlietweg 8 Heerle - Wouwsestraatweg 1 Bergen op Zoom.

Jaarlijkse gezondheidscontrole


Het is belangrijk om jaarlijks de gezondheid van uw dier te laten controleren. Het doel van deze controle is het vroegtijdig opsporen van ziekte en, indien er sprake is van een chronische aandoening, het opvolgen ervan. Dit uitgebreide lichamelijke onderzoek vindt meestal plaats alvorens uw dier gevaccineerd wordt. Allereerst krijgt u natuurlijk de gelegenheid om eventuele problemen aan de orde te stellen. Dan wordt de algemene lichamelijke conditie van uw huisdier gecontroleerd.

Wat zeker altijd aan bod komt zijn de ogen, oren, huid en vacht. Daarnaast moet zeker het gebit gecontroleerd worden op tandsteen, rotte elementen en ontstekingen. Dit veroorzaakt immers niet alleen een verschrikkelijke stank uit de bek, maar vormt ook een gevaarlijke infectiebron voor inwendige organen, zoals hart, lever en nieren. Een goede gebitsverzorging is dus van belang voor het hele lichaam.

GezondheidscontroleMeestal wordt er dan naar het hart en de longen geluisterd. Vooral in het geval van hartproblemen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat het hart nog niet teveel reserves heeft verspeeld. In een aantal gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek of een röntgenfoto.

Ook wordt het gewicht van uw dier gemonitord. Wordt hij/zij zwaarder? Of is er juist sprake van vermagering? Gewichtsproblemen kunnen aanleiding geven tot gezondheidsproblemen of juist een signaal zijn dat er iets aan de hand is. In dat geval moet er een juiste diagnose gesteld worden, waarna een effectieve behandeling kan worden ingezet.

Tenslotte passeren vlooien, teken, wormen en andere parasieten altijd even de revue. Zij zorgen niet alleen voor veel ongemak bij huisdieren, maar kunnen daarnaast een gevaar zijn voor de gezondheid bij de mens. Deze ongewenste gasten verdienen dus wat aandacht!