• Dierenartsen met passie voor dieren!

    Zoomvlietweg 8 Heerle - Wouwsestraatweg 1 Bergen op Zoom.

Euthanasie


Euthanasie komt uit het grieks en betekent letterlijk een goede dood. Dierenartsen worden nogal eens geconfronteerd met de vraag om een dier te laten inslapen.

De belangrijkste reden is om uitzichtloos lijden te beëindigen, maar soms komen er mensen met andere redenen, zoals agressiviteit naar andere dieren of naar mensen, of medische oorzaken , zoals een eigenaar die naar een verpleeghuis moet of een vastgestelde allergie voor hondenharen bij een van de gezinsleden. In principe is een dierenarts er niet voor om gezond leven te beëindigen, dus er zal in die gevallen altijd naar andere oplossingen gezocht worden.

 

METHODE

Meestal wordt een euthanasie uitgevoerd op de dierenkliniek, maar na overleg kan het soms ook aan huis. Het laten inslapen van een dier is verdrietig voor de eigenaar, maar voor de hond of kat in  kwestie vaak een verlossing; het enige dat de patiënt voelt is een inleidende prik met een narcosemiddel. Deze prik is niet anders dan de injectie die gegeven wordt voor een operatie. Binnen 5 minuten zal het dier diep slapen en bewusteloos zijn. De tweede injectie die wordt toegediend bevat een slaapmiddel, dat in een dusdanige dosering wordt gegeven dat de hersenfuncties worden uitgeschakeld, het hart stil gaat staan en de ademhaling stopt. Vaak worden deze barbituraten rechtstreeks via de bloedbaan toegediend en gaat het erg snel.


 

VERVOLG

Dode dieren kunnen bij de dierenarts worden achtergelaten, natuurlijk nadat het baasje de tijd heeft gehad om afscheid te nemen. Ook kan een eigenaar verkiezen om zijn dier thuis te begraven. En behalve de mogelijkheid om via Rendac het dier te laten verbranden, zijn er tegenwoordig ook  dierencrematoria. Daarnaast krijgt de eigenaar, indien gewenst, een verklaring van overlijden van de dierenarts, om het dier af te melden bij de gemeente (hondenbelasting!) of bij de verzekering.


 

TOT SLOT

Al is het wellicht een wat minder prettige gedachte; afscheid nemen van je hond (of kat) hoort erbij, en daarom nog, ter overweging, dit gedichtje:

 

EuthanasieAls ik straks oud ben, ziek en zwak, en pijn verjaagt de slaap,
als onrust neemt van mij bezit,
doe dan wat onvermijdelijk is,
en laat me gaan, de laatste goede daad.

Beslis voor mij en wees niet laf.
Past eigenliefde bij de vriendschap die ik gaf,
of uitstel.... tot het beter past bij een verloren strijd?
Ik ben niet bang tijdens die laatste gang.
Jij loopt niet weg: je kijkt me aan,
je noemt me bij mijn naam en houdt me stevig vast.

Vandaag voor het laatst groet ik je met mijn hondenstaart.....
wat jij liet doen, deed je voor mij:
je hebt me nog meer pijn bespaard,
voor zinloos lijden mij bewaard.
Een zwaar besluit?
Nee, ....huil nu niet.

Een wijs besluit dat werd gegrond op een oud en uniek verbond:
jij bent mijn baas en ik jouw hond.