• Dierenartsen met passie voor dieren!

    Zoomvlietweg 8 Heerle - Wouwsestraatweg 1 Bergen op Zoom.

Castratie paard

Ook voor paarden kunt u beroep doen op de expertise van dierenkliniek De Schelde. De castratie van de staande hengst is een van de vaardigheden van Hans van Gils. Castratie is een van de meest voorkomende ingreep in de paardengeneeskunde, die nogal eens gepaard gaat met complicaties. De leeftijd en het gedrag van de hengst bepalen de castratietechniek en de omgeving waarin die wordt uitgevoerd.

 Halfbedekte castratie bij de staande hengst

HALFBEDEKT STAAND

Het voordeel van deze methode is dat de hengst niet onder algemene narcose hoeft en door een ervaren dierenarts vlot kan worden uitgevoerd. Het is wel een voorwaarde dat de hengst redelijk tot goed te hanteren is. De hengst moet goed suf gemaakt worden en in een schone, hygiënische omgeving worden geplaatst, waarin hij enigszins kan worden opgesloten. Het operatievlak wordt goed gewassen met desinfecterende zeep en ontsmet met een soort alcohol.

De dierenarts verdooft het operatiegebied met een injectie onder de huid van de balzak en in de testikels. Hierna maakt hij een snede over de balzak, waardoor de testikel naar buiten kan worden gedrukt en de onderhuidse laagjes goed van de testikel kunnen worden verwijderd. Dan kan met een grote sterke tang de zaadstreng worden gekneusd, waarna op deze plek ook nog een ligatuur (hechting) geplaatst wordt om de streng met grote bloedvaten goed af te binden. Hierna volgt de verwijdering van de testikel en eventueel het onderhuidse weefsel dat uit de wond hangt.

De balzak blijft open. Dat is de reden dat deze manier de half bedekte castratie genoemd wordt.

VIA HET LIESKANAAL

Complicaties treden veel vaker op bij de oudere hengsten, ook als de behandelend dierenarts zorgvuldig heeft gewerkt en in feite geen verwijtbare fouten heeft gemaakt. Het advies is om oudere hengsten onder algemene narcose op de operatietafel, volledig steriel, via de lies te castreren.

Bij deze techniek wordt in de lies ter hoogte van het lieskanaal een sneetje gemaakt, waarlangs de zaadstreng opgezocht wordt en de testikel naar buiten wordt gehaald. De zaadstreng wordt gekneusd en afgebonden, waarna de wonden zorgvuldig worden gehecht. Bij deze methode blijven de patiënten ongeveer vier dagen op de kliniek in verband met de nabehandeling.

Wanneer de patiënten naar huis kunnen, moeten ze ongeveer tien dagen stalrust houden, met wat stappen aande hand voordat het paard volledig aan het werk kan. Het prijskaartje van zo’n ingreep ligt natuurlijk op een ander niveau als dat van de staande castratie.

 

CONCLUSIE

Bij oudere hengsten met een veel groter geslachtsapparaat zijn de zaadstrengen die gekneusd moeten worden erg dik. Er treedt dus veel vaker forse zwelling op met een verhoogde kans op (chronische) ontsteking. Bij de methode via het lieskanaal is de kans hierop minimaal.

Bij hengsten tot drie jaar is de staande castratie een prima methode, mits in het voorjaar of bij goed najaarsweer, bij zorgvuldige castratie en met daarna voldoende beweging.

Bel ons voor nadere informatie en om een afspraak te maken.